Keittiöosaaminen Virumaalla on paikoin vielä konstailematonta, kylläiseksi tekevän perusruoan tekemiseen painottuvaa. Seudun ravintoloiden keittiömestarit ja kokit yhdistelevät kuitenkin yhä useammin ruokamaailman uusimpia trendejä ja perinteitä arvostavia valmistustapoja – jopa villeillä tavoilla.
Monissa maakunnan ravintoloissa hyödynnetään tuoreimpia lähi- tai luomutuotannosta saatavia ruoka-aineita. Myös erityisruokavalioita noudattavien tai allergeeneistä kärsivien tarpeita huomioidaan etenkin, kun välität niistä ennakkoon tietoa paikan päälle. Virumaalta on perinteisesti yltänyt puolisen tusinaa ravintolaa Viron parhaimpien ranking-listana pidettävälle White Guide -listalle, ja saapuipa keväällä 2022 seudulle ensimmäinen Michelin-tunnustuslaattakin, Võsun rannikkokylässä toimivan Mere 38 Reston seinälle.