Virumaan linnat ja linnoitukset olivat keskiajalla valmiita puolustamaan paksujen muuriensa sisäpuolella eläneitä kauppiaita, luostarien munkkeja, käsityöläisiä sekä myös sotilaita ja ritareita. Mutta millaista elämä tuolloin oli – ja millaista linnoituksessa nyt olisi yöpyä? Molempiin kysymyksiin saat Virumaalla vastauksen.
Aloitetaan yksinkertaisimmasta eli ruoasta, sillä myös ennen vanhaan ihmisillä oli nälkä. Tallinnan ja Narvan välisen kaupankäyntitien varrelle rakennutti Jakob von Taube vuonna 1533 Purtsen vasallilinnan. Sen puolikellarissa, keskiaikaisten jämerien pöytien hallitsemassa salissa tarjoilee nyt a la carte -ruokaelämyksiä ravintola Von Taube, joka on mainittu myös Viron parhaimpien White Guide -listalla.
Muita linnoitusravintoloita ovat Narvan linnan pyöreässä tykkitornissa toimiva Rondeel, linnan pohjoispihalla kesäisin avoinna oleva Maitsepaik eli Makupaikka sekä Rakveren linnoituksessa keskiaikaisten reseptien mukaan valmistettuja ruokia kuten lammasta, makkaraa, haudutettuja juureksia ja kasviksia, pataruokia ja lihalla täytettyjä piirakoita tarjoileva Schenkenbergin kievari.
Rakveren linnoitus on itse asiassa kuin 1500-luvun linnoituselämää kuvaava teemapuisto, jonka aidoissa puitteissa sekä aikuiset että lapset voivat viettää aikaa pukeutumalla ritareiksi ja sotilaiksi, viihtyä erilaisten esitysten ja tehtävien parissa sekä oppia käytännön asioita keskiajan ja varhaismodernin aikakauden elämästä, sodankäynnistä ja elinkeinoista.
Muun muassa linnan alkemisti voi opettaa yleisölle mustaruudin valmistusta sen jälkeen, kun opaskierroksella on ensin tutustuttu Liiviläisen ritarikunnan ja linnan historiaan sekä ritarien asusteisiin ja varusteisiin. Avoinna ovat myös keskiaikainen parturin paja, kansanparantajan tupa, jousiammuntarata, punaisten lyhtyjen katu, viinikellari sekä kappeli katolilaisille kalpaveljille, munkeille ja yleisön joukosta tekojaan tai sanojaan katuville. Kurjimmin käyttäytyville vieraille saatetaan esitellä myös kidutuskammiota, kuoleman huonetta ja kauhupolkua läpi helvetin.
Myös Narvan linnan Pohjoispihalla voi kesäaikaan tutustua vanhan ajan käsityöläisten ja eri ammattialojen mestareiden työesityksiin. Vaan osaatko kuvitella, miltä tuntuisi yöpyä linnan muurien suojassa? Tietäen, että museon massiivisten ovien sulkeuduttua muulta yleisöltä voisit illalla järjestää itsellesi ja huonetovereillesi yksityiset grillijuhlat linnan sisäpihalla tai kiivetä sen puolustusmuurin harjalle katselemaan tähtitaivasta. Aamulla heräisit pääskysten sirkutukseen, museokissan naukumiseen tai auringon säteisiin, jotka lankeavat ensimmäisten joukossa Virossa (kaupungin itäisen sijainnin vuoksi) juuri majoituspaikkasi ylle?
Vuosisatojen ajan Narvan Hermannin linnoitus toimi vain sotilaallisessa käytössä. Olot olivat karut, eivätkä linnassa yöpyneet henkilöt – ritarit, munkit tai sen paremmin kuninkaatkaan – osanneet tuskin edes unelmoida makuusalinsa varustukseen kuuluviksi asioita, joita tänään pidämme normaaliutena. Uudessa Booking.com-palvelun kautta varattavassa neljän hengen ”Narva Castle Rooms” -huoneistossa on joustinsängyt, wc ja suihkukaappi lämpimine juoksevine vesineen, kapselikahvinkeitin ja vedenkeitin, avattava vuodesohva, ruokailutila, lämpöpatterit sekä pehmoiset viltit, jotka pitävät kylmän loitolla. Ravintola Rondeelin henkilökunta tarjoilee tilaan continental-tyylin aamupalaksi sopivat einekset jo edellisiltana.
Joulun aikaan sekä Rakveren että Narvan linnoitukset muuttuvat tunnelmallisiksi joulukyliksi – Rakvere ennen varsinaisia pyhiä ja Narva juurikin niiden aikaan. Tuolloin voi linnoituksen pihalla tavata luonnollisesti joulupukin sekä Narvassa myös hänen itäisen kollegansa eli pakkasukon (viroksi näärivana). Paikalle pystytetään joulukahvila, kotieläintarha sekä matkamuistoja ja joulukoristeita myyviä kioskeja. Pihalla esitetään viihteellistä ohjelmaa sekä järjestetään (viron ja venäjän kielillä johdettuja) erilaisia työpajoja ja kilpailuja.